fbpx

Vrste klima uređaja - Tkalec-ING

Vrste klima uređaja i klimatizacijskih sustava – uz Vas Tkalec-ING Zagreb!
Vrste klima uređaja možemo podijeliti na nekoliko kategorija te Vam donosimo kratki pregled klimatizacijskih sustava!

Mikroklima

Zahtjev za sve primjerenije potrebe u vidu klimatskih uvjeta s ciljem poboljšanja života i rada ljudi u stambenim, radnim i poslovnim prostorima s jedne strane, a zahtjev za racionalnim gospodarenjem energije i očuvanje okoliša s druge strane, dovele su do naglog razvoja termotehnike, a posebito klimatehnike. Tako “umjetna klima” postaje osnovni čimbenik za udovoljenje zahtjeva prilagođenih psihofizičkoj građi čovjeka.

U klimatiziranim prostorima treba osigurati sljedeće mikroklimatske uvjete:

ZIMA: Θ = 20 ± 2°C φ = 50 ± 5%

LJETO: Θ = 26 ± 2°C φ = 50 ± 5%

Ostvarujemo ih i održavamo klima uređajima. Današnju novu generaciju klima uređaja krase slijedeće osobine:

  • niska potrošnja električne energije
  • povećan protok zraka uz nižu buku
  • uklanjanje neugodnih mirisa i pročišćavanje zraka
  • jednostavna ugradnja
  • tanka izvedba (već od 15 centimetara)
  • daljinsko upravljanje
  • mogućnost programiranja
  • reguliranje ventilacije pomoću brzinskih ventilatora
Tkalec-ING - vanjska i unutarnja jedinica klima

Vrste klima uređaja – pregled

Tkalec-ING - prikaz mobilnog kllima uređaja

Mobilni klima uređaji

Tkalec-ING - prikaz single split kllima uređaja

Single split uređaji

Tkalec-ING - prikaz multi split kllima uređaja

Multi split uređaji

Tkalec-ING - prikaz vrv sustava kllima uređaja

VRV Sustavi

Mobilni klima uređaji

Tkalec-ING - mobilni klima uređaj Zagreb
Mobilni klima uređaji su najjednostavniji klima uređaji koji zahtijevaju uključenje u struju i smještaj crijeva (fi 115mm) za odvod toplog zraka iz klima uređaja, rashladnog učina 2,5 kW, rashlađuju do 20m2 prostora, imaju najpristupačniju cjenu, spadaju u «C» energetsku klasu. Najveća prednost im je mogućnost uklanjanja nakon ljeta te mogućnost lakog preseljenja (stan – vikendica i sl.).

Ova vrsta klima uređaja idealna je za apartmane, manje sobe i omogućuje lako seljenje!

Single split klima uređaji

Single split klima sustavi sastoje se od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice s pripadajućim upravljačem (najčešće IR). Ovo je najprodavaniji tip klima uređaja, raspona snage hlađenja i grijanja od 2,1 – 14 kW, visokoenergetske učinkovitosti («A/A» energetske klase), višestruke filtracije (antibakterijski, antivirusni filter i ionizator zraka), tihog rada unutarnje i vanjske jedinice, s mogućnošću grijanja do -15°C. U ponudi su dvije izvedbe takvih sustava: fix speed (konstantni rad kompresora s režimom uključen/isključen) i inverter (promjenjivi rad kompresora s područjem rada od 10-140% nazivne snage). Inverterski tip klima uređaja ima višu cjenu, troši manje električne energije, učinkovitije (jače) grije pri nižim temperaturama i ugodnije radi u prostoru.

Vrsta klima uređaja koji omogućuje manji utrošak energije i veće grijanje!

Tkalec-ING - prikaz single split klima uređaja

Multi split klima uređaji

Tkalec-ING - Prikaz multi split klima urešaja
Multi split klima sustavi sastoje se od više (2-6) unutarnjih i jedne vanjske jedinice s pripadajućim upravljačem (najčešće IR) za svaku unutarnju jedinicu. Raspon snage hlađenja i grijanja je od 4,0-18kW. Inverterske su izvedbe tako da se vrlo brzo prilagođavaju zahtjevima svakog prostora gdje je smještena unutarnja jedinica uz minimalni utrošak električne energije. Najbolji su izbor pri gradnji, renovaciji, adaptaciji i sl. kada se instalacije izvedu nevidljivo – podžbukno, a na objektu je samo jedna vanjska jedinca koju smjestimo tako da je čim manje primjetna (smještaj na krov, iza objekta, podrumski prozračni dio i sl.). Vrste klima uređaja koji omogućuje veću snagu hlađenja i grijanja!

VRV sustavi

VRV sustavi su sustavi klima uređaja najnovije generacije koji se sastoje od više unutarnjih (2-64) i jedne vanjske jedinice. Raspon snage hlađenja i grijanja je od 10-60kW Inverterske su izvedbe s mogučnošću učinkovitog grijanja do -25°C, namijenjene za rad tijekom cijele godine u objektima komercijalne namijene poput trgovačkih centara, poslovnih zgrada, hotela, apartmana i sl. s mogučnošu pojedinačnog ili centralnog upravljanja unutarnjim jedinicama. Najveća prednost im je što su jeftiniji u radu 20-40% u odnosu na klasično grijanje preko radijatora i plinskog bojlera, odmah je riješeno i hlađenje, ostaju slobodni zidovi koji udovoljavaju današnje interijerske standarde (nema radijatora ili sličnih grijaćih tijela).
Tkalec-ing - VRV sustav prikaz

Industrijska klimatizacija

Industrijska klima - Tkalec-ING
Industrijska klimatizacija – klime za industrijske objekte obuhvaća sustave koji stvaraju optimalne uvjete za odvijanje nekog proizvodnog ili tehnološkog procesa, kao što su temperatura, vlaga, čistoća zraka. Primjenjuju se u pogonima za proizvodnju elektroničkih čipova, mlijeka, računalnih sustava, vina, šampanjca, …

Parametre sustava definiraju tehnologija i zahtjevi proizvodnje, a ne potreba osoba koje borave u idustrijskom prostoru.

Trendovi klima uređaja

Svake godine primjetne su inovacije dizajna prvenstveno zidnih modela unutarnjih jedinica, zatim potrošnje električne energije, filtracije i zaštite lamelarnih izmjenjivača topline. Trenutno su “u modi” zidne izvedbe glatke prednje površine, prije s prorezima za strujanje zraka, s pomičnom prednjom pločom, npr LG ART COOL serija i s displayom.

Saznaj više !