fbpx

Klima uređaji postoje već skoro stotinu godina, a početak šire upotrebe počeo je od 1925. godine kada su se ovi uređaji počeli ugrađivati u kinodvorane. Ekspanzija klima uređaja raste, postali su prihvatljivi široj populaciji, a prije desetak godina oko 20 posto kućanstava u Hrvatskoj je imalo klima uređaj. Do danas ih je sigurno najmanje dvostruko više te su napravljena brojna tehnička unapređenja, poboljšana je kvaliteta i postali su cjenovno pristupačniji. Većinom su se koristili za rashlađivanje prostorija, ali zanimanje za njih kao uređaje za grijanje na struju raste iz godine u godinu. Moderniji (inverterski) klima uređaji visokih su energetskih klasa (A+, A++ i A+++) te troše značajno manje električne energije. Također, inverter tehnologija u klima uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom izrazito niskih vanjskih temperatura do -15°C ili niže.

Za razliku od klasičnih električnih grijalica (kaloriferi, infracrvene grijalice, konvektori, uljni radijatori) koje troše upravo onoliko električne energije koliko su deklarirane, klima uređaji su izrazito ekonomičniji način grijanja i višestruko učinkovitiji od bilo kojeg drugog načina grijanja na struju. Dok električna grijalica snage 1000 W u sat vremena potroši 1 kWh i preda 1 kW toplinske energije u prostor, klima uređaji za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 kW ili čak preko 5 kW toplinske energije. Kada govorimo o grijanju putem klima uređaja proces rada je suprotan od načina hlađenja. Dakle, reverzibilnim ventilom se proces preokreće te vanjska jedinica služi kao isparivač koji oduzima toplinu iz okoline i podiže ju na višu razinu te ju upumpava u prostor, dok unutarnja jedinica radi kondenzaciju i upuhuje topli zrak u prostoriju.

Prednosti grijanja putem klima uređaja su višestruke, prvenstveno od uštede energije, optimalnog zagrijavanja i manjeg opterećenja električnih instalacija. Prva prednost grijanja na klimu jest ušteda energije jer, kako su pokazala istraživanja, ovaj princip rada se pokazao za minimalno jednu trećinu jeftiniji od drugih načina grijanja. Inverteri imaju jako dobar rad u zimskim uvjetima, ne pregrijavaju prostoriju jer se isključuju kada dostignu željenu temperaturu. Također, električne instalacije su manje opterećene jer nema stalnog uključivanja i isključivanja kompresora. Ako je smjestite na pravo mjesto, topli zrak se dobro raspoređuje u prostoriji, a ne koncentrira se samo oko uređaja kao što je slučaj s grijalicama. Sigurnost je u ovom slučaju bitan čimbenik jer na klima uređaj ne možete opeći. Poboljšane verzije ovih uređaja imaju timere, Wi-Fi upravljanje, „SLEEP“ način rada pa im i to daje veliku prednost u odnosu na tradicionalne grijalice.

Što se tiče uljnih radijatora, kojih ima puno na našem tržištu, opet su klima uređaji u prednosti jer radijatorima treba dugo da se ugriju pa tako i da ugriju prostoriju, a nisu baš učinkoviti kada su u pitanju veće prostorije. Još jedna prednost klima uređaja je što ste osim hlađenja ljeti, osigurali i grijanje zimi s istim uređajem. Dakle, investirate jednom za zadovoljstvo tokom cijele godine. Zbog viših klasa energetske učinkovitosti, klime su učinkovite i u hlađenju i u grijanju, u potrošnji električne energije, pa su samim tim i isplativije. Također ne stvaraju buku, a i pogodnije su za okoliš jer manje utječu na emisiju stakleničkih plinova.
Na pitanje isplati li se grijati putem klima uređaja, odgovor je zapravo u financijskoj moći kupca. Ako odmah na početku promišljamo dugoročno i spremni smo izdvojiti svotu novca koja je dovoljna za klima uređaje srednje klase s višim energetskim razredom, onda je odgovor da. Ako pri kupnji klime želimo uštedjeti i uzeti uređaje starije generacije te nižeg energetskog razreda, ta ušteda se na računima za električnu energiju neće osjetiti.
Možemo zaključiti da je grijanje na klimu isplativo i učinkovito, a s obzirom na lako održavanje i čist način rada, predstavlja i jedan od najkomfornijih načina grijanja. Veće početno ulaganje brzo se kompenzira niskim mjesečnim računima. Važno je samo odabrati kvalitetan i učinkovit uređaj koji udovoljava zahtjevima životnog prostora. Stoga prije kupovine klime i odabira mjesta ugradnje je potrebno obavezno se konzultirati sa stručnom osobom.